De Belastingdienst heeft de handreiking hoofdregels aftrekbaarheid eten en drinken in de omzetbelasting (OB) en inkomstenbelasting (IB) geactualiseerd.
BTW aftrek op eten en drinken
Eigen gebruik:
De kosten die een ondernemer voor zichzelf maakt door bijvoorbeeld eten in de supermarkt te kopen, zijn privékosten. De BTW op eten en drinken is dan niet aftrekbaar.
In de horeca:
Betaalde BTW voor eten en drinken voor het personeel, zakenrelatie of voor de ondernemer zelf is niet aftrekbaar wanneer gegeten en gedronken wordt in een horecagelegenheid. Daarvan is sprake als de spijzen en dranken ter plaatse worden gebruikt in een hotel, pension, café, restaurant of aanverwant bedrijf door personen die daar voor een korte periode verblijf houden.
Voor het personeel:
Indien een cateraar het eten en drinken verzorgt bij een personeelsfeest of personeelsborrel in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte (partytent of afgehuurde ruimte) dan is de BTW niet aftrekbaar.
Als sprake is van een bedrijfskantine in eigen beheer is de BTW op eten en drinken wél aftrekbaar als de hoogte van de vergoeding die het personeel voor het eten en drinken betaalt zodanig hoog is dat er geen sprake is van een bevoordeling van het personeel. Ook als u eten laat bezorgen of afhaalt en gratis of tegen te lage vergoeding aan het personeel verstrekt is de BTW aftrekbaar, maar dient de bevoordeling te worden gecorrigeerd. Als de bevoordeling per werknemer op jaarbasis meer is dan € 227, moet u de betaalde BTW over de kosten voor deze personeelsvoorzieningen corrigeren.
Als de btw (gedeeltelijk) niet aftrekbaar is en het zijn zakelijke kosten, dan kunt u de afgedragen btw wél als kosten in mindering brengen op de winst.
Inkomstenbelasting en eten en drinken
In de inkomstenbelasting zijn er regels voor zakelijke uitgaven. Uitgaven gedaan vanuit privébedoelingen zijn niet aftrekbaar van de winst.
Alle zakelijke uitgaven voor voedsel en drank komen in aftrek op de winst. Er gelden echter wettelijke aftrekbeperkingen waarmee u bij de bepaling van de fiscale winst uit onderneming rekening moet houden. Voor uitgaven voor eten en drinken geldt een wettelijke aftrekbeperking.
Bij de toepassing van de aftrekbeperking heeft u de keuze uit 2 mogelijkheden:
– Een aftrek van 80% toepassen (vanaf 2017)
– Een bedrag van € 4.700 bij de winst tellen en alle kosten in aftrek brengen (2020)
Daarnaast zijn de regels zoals hierboven uitgelegd voor de inkomstenbelasting ook van toepassing op de vennootschapsbelasting (Vpb). Maar voor de Vpb geldt geen percentage van 80%, maar 73,5%.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op via info@vdgadministratie.nl of via 040 – 240 55 52.